Επισκευή βρεγμένου κινητού: Γιατί αποτυγχάνει συχνά & τι μπορείτε να κάνετε

Τρία βρεγμένα με νερό iPhones επάνω σε μαύρο τραπέζι

Επισκευή βρεγμένου κινητού: Γιατί αποτυγχάνει συχνά & τι μπορείτε να κάνετε

Στατιστικά, σε κάποια φάση όλων το κινητό θα έρθει αντιμέτωπο με τον εχθρό που ονομάζεται υγρασία. Μπορεί να έπεσε πάνω του ένα ποτήρι νερό ή χυμός, μπορεί να βράχηκε από τη βροχή ή (ακόμα χειρότερα) να έπεσε στη θάλασσα ή στην πισίνα.

Πρόκειται για ένα εφιαλτικό σενάριο, το οποίο όλοι έχουμε συνδεδεμένο στο μυαλό μας με παντελή καταστροφή του κινητού. Τα πράγματα, όμως, δεν είναι ακριβώς έτσι. Η επισκευή βρεγμένου κινητού είναι δυστυχώς μια δύσκολη πίστα, όμως δεν είναι καταδικασμένη να αποτύχει.

Όμως, από την άλλη, υπάρχουν όντως πολλές πιθανότητες να αποτύχει. Τι μπορείτε να κάνετε για αυτό; Για να δούμε παρακάτω τι πρέπει να αποφύγετε και πώς αυξάνονται οι πιθανότητες να έχετε ένα άψογα λειτουργικό κινητό μετά από την επαφή του με νερό.

Γυναίκα χρησιμοποιεί κινητό δίπλα σε πισίνα
Χρήση κινητού στην πισίνα / © Armin Rimoldi, Pexels.com

Πότε και γιατί αποτυγχάνει η επισκευή βρεγμένου κινητού;

Υπάρχουν ορισμένα πράγματα που κάνουν σχεδόν όλοι, όταν βρέχεται το κινητό τους, και δυστυχώς οδηγούν σε χειροτέρευση της κατάστασης:

  • Σκουπίζετε το κινητό: Δεν εννοούμε φυσικά το σκούπισμα στην εξωτερική πλευρά του. Εννοούμε να το ανοίγετε και να το τρίβετε εσωτερικά. Αυτό μπορεί να ακούγεται λογικό, όμως στην πραγματικότητα απλώς εξαπλώνει την υγρασία παντού. Αντ’ αυτού, μπορείτε να το ταμπονάρετε τοπικά με ένα καθαρό πανί.
  • Το στεγνώνετε με πιστολάκι: Η τόσο έντονη απευθείας ζέστη απλώς καταστρέφει τα κυκλώματά του.
  • Το ανοίγετε να δείτε αν λειτουργεί: Είναι λογική αντίδραση να θέλετε να δείτε αν λειτουργεί, όμως κακό μπορεί να κάνει, γιατί θα επηρεαστούν όλα τα ηλεκτρονικά κυκλώματα του κινητού. Επιπλέον, το γεγονός ότι το κινητό ανοίγει και δείχνει φαινομενικά να λειτουργεί, δεν σημαίνει ότι δεν θα παρουσιάσει βλάβη τις επόμενες μέρες.
Ανδρικό χέρι κρατάει κινητό στη βροχή
Κινητό στη βροχή / © Vanderlei Longo, Pexels.com

Πώς γίνεται σωστά η επισκευή βρεγμένου κινητού;

Σίγουρα, έχετε ακούσει για διάφορα τρικ, όπως να βάλετε το κινητό σε ένα ποτήρι με ρύζι που θα απορροφήσει την υγρασία. Τέτοιες αυτοσχέδιες μέθοδοι μπορεί να βοηθήσουν σε ορισμένες περιπτώσεις, όμως πολύ συχνά αφήνουν λίγη υγρασία, η οποία διαβρώνει σταδιακά το κινητό. Έτσι, σε βάθος χρόνου (εννοούμε σε βάθος μερικών εβδομάδων) αρχίζει μία μία λειτουργία (π.χ. η κάμερα, το Wi-Fi) να μη λειτουργεί.

Η λύση σε αυτό είναι να απευθυνθείτε άμεσα σε τεχνικό για την επισκευή του κινητού και την ασφαλή απομάκρυνση της υγρασίας. Ο τεχνικός μπορεί να κάνει τρία απλά αλλά εξαιρετικά σημαντικά πράγματα:

  • Να διασφαλίσει ότι θα σωθούν όλα τα αρχεία σας, ακόμα και αν η βλάβη είναι τόσο εκτεταμένη που το κινητό δεν σώζεται.
  • Να απομακρύνει σε ασφαλές και καθαρό περιβάλλον, με τον κατάλληλο εξοπλισμό τα υπολείμματα υγρασίας από κάθε σημείο του κινητού.
  • Να επιδιορθώσει γρήγορα και αποτελεσματικά τυχόν βλάβες που εμφανίστηκαν στη μπαταρία, στην οθόνη, στην κάμερα, στη θύρα φόρτισης, στο κουμπί ενεργοποίησης ή οπουδήποτε αλλού λόγω της υγρασίας.

Αν βραχεί το κινητό σας, μην πανικοβάλλεστε! Επικοινωνήστε μαζί μας αμέσως, για να σας δώσουμε τις απαραίτητες οδηγίες για τις πρώτες ώρες και να επισκευάσουμε το κινητό σας με τα μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας!